Οι φακοί επαφής είναι κατασκευασμένοι από ένα είδος πλαστικού που έχει μικροσκοπικούς πόρους ώστε να περνά το οξυγόνο του αέρα. Διακρίνονται σε σκληρούς(που δεν έχουν πόρους) και μαλακούς. Οι πρώτοι χρησιμοποιούνται μόνο σε κάποιες ειδικές παθήσεις του κερατοειδούς όπως είναι ο κερατόκωνος ενώ οι ευρέως χρησιμοποιούμενοι είναι οι μαλακοί φακοί επαφής. Ανάλογα με τη διάρκεια χρήσης τους διακρίνονται σε ετήσιους , μηνιαίους και ημερήσιους ενώ αν διορθώνουν και υψηλού βαθμού αστιγματισμό ονομάζονται τορικοί. Σε σχέση με τους σκληρούς είναι πιο άνετοι και πιο σταθεροί στο μάτι. Ένα άλλο είδος φακών είναι οι έγχρωμοι που χρησιμοποιούνται για αισθητικούς κυρίως λόγους στην αλλαγή του χρώματος των ματιών. Για την εφαρμογή των φακών επαφής καλό είναι να απευθύνεστε στον οφθαλμίατρό σας που θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες χρήσης. Ας μη ξεχνάμε ότι και οι φακοί επαφής εγκυμονούν κινδύνους αν δεν εφαρμοστούν σωστά από το χρήστη. Παρακάτω αναφέρουμε μερικές βασικές οδηγίες που καλό είναι να γνωρίζουν όλοι.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ
Πρέπει πάντα
- Να πλένετε τα χέρια σας καλά με σαπούνι χωρίς λανολίνη και να τα σκουπίζετε με χαρτί πριν βάλετε ή βγάλετε τους φακούς σας.
- Να απολυμαίνετε και να αποθηκεύετε τους φακούς σας καθημερινά μετά από κάθε χρήση όπως συνίσταται.
- Να χρησιμοποιείτε καινούργιο υγρό για κάθε κύκλο απολύμανσης.
- Να καθαρίζετε τη θήκη των φακών κάθε μέρα με υγρό καθαρισμού και όχι με φυσιολογικό ορό ή νερό, να την αφήνετε να στεγνώσει στον αέρα και να την αλλάζετε κάθε μήνα.
- Να βγάζετε τους φακούς σας εάν αισθάνεστε τα μάτια σας ξηρά ή ερεθισμένα.
- Να κρατάτε κλειστό το υγρό καθαρισμού και να το ανανεώνετε σύμφωνα με την ημερομηνία λήξης.
- Να ελέγχετε τα μάτια σας για τη χρήση φακών επαφής μια ή δυο φορές το χρόνο.
- Να ακολουθείτε πιστά τις συμβουλές και τις οδηγίες του οφθαλμίατρου σας.
- Ποτέ δεν πρέπει
- Ποτέ μη φοράτε τους φακούς σας περισσότερο από το χρόνο που σας έχει προτείνει ο οφθαλμίατρός σας , όσο άνετα κι αν τους αισθάνεστε.
- Ποτέ μην κοιμάστε με τους φακούς σας , εάν δεν είναι ειδικοί για αυτό.
- Ποτέ μην αφήνετε τους φακούς και τη θήκη αποθήκευσης σε υγρά μέρη όπως τουαλέτα , ντους κλπ.
- Ποτέ μη χρησιμοποιείτε σάλιο για να εφυγράνετε τους φακούς σας.
- Ποτέ μην ανταλλάσσετε τους φακούς σας ή να χρησιμοποιείτε φακούς κάποιου άλλου.
- Ποτέ μην αφήνετε να έρχονται σε επαφή οι φακοί σας με οποιοδήποτε ξένο σώμα εκτός από τη θήκη τους και τα υγρά καθαρισμού.
- Ποτέ μη χρησιμοποιείτε κολλύρια που δεν είναι συμβατά με τη χρήση φακών επαφής.
- Ποτέ μη χρησιμοποιείτε αδιάβροχη μάσκαρα στο εσωτερικό των βλεφάρων , όταν φοράτε φακούς επαφής.
Ρωτάτε συχνά
Απαντάμε υπεύθυνα
- Χρειάζεται να εξετάζω τα μάτια μου συχνά όταν χρησιμοποιώ φακούς επαφής;
Μια φορά το χρόνο , τουλάχιστον όταν δεν υπάρχουν επιπλοκές. - Για πόσο διάστημα ισχύει μια συνταγή φακών επαφής;
Για ένα χρόνο. - Πρέπει να τρίβω τους φακούς κατά την απολύμανση;
Ναι κατά προτίμηση. - Χρειάζεται να έχω και γυαλιά αφού χρησιμοποιώ φακούς επαφής;
Ναι ως εναλλακτική λύση. - Τι γίνεται αν ένας φακός χαθεί ή σχιστεί;
Αντικαταστήστε τον αμέσως. Καλό είναι να έχετε πάντα μαζί σας τη συνταγή σας και να γνωρίζετε τον τύπο φακών που χρησιμοποιείτε. Επίσης οι φακοί συχνής αντικατάστασης (6 pack) είναι μια λύση. - Μπορεί ένας φακός να «χαθεί» πίσω από το μάτι;
Ποτέ! Θα είναι διπλωμένος κάτω από το βλέφαρο –συνήθως το επάνω. - Μπορώ να κολυμπήσω με τους φακούς μου;
Καλύτερα να το αποφεύγετε. Αν δε γίνεται διαφορετικά ,να κολυμπάτε με κλειστά μάτια ή να χρησιμοποιείτε τα ειδικά γυαλιά κολύμβησης ή φακούς ημερήσιας αντικατάστασης , τους οποίους αφαιρείτε και πετάτε 15 λεπτά περίπου αφού βγείτε από το νερό. - Μπορώ να χρησιμοποιήσω make-up και λακ με τους φακούς μου;
Χρησιμοποιείτε λακ πριν βάλετε τους φακούς σας και make-up αφού βάλετε τους φακούς σας. - Τι κάνω όταν δεν έχω υγρό καθαρισμού για να απολυμάνω τους φακούς μου;
Προμηθευτείτε άμεσα ή χρησιμοποιείτε τα γυαλιά σας. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. - Τι κάνω αν κοιμηθώ με τους φακούς μου , και δεν είναι ειδικοί γι’ αυτό;
Αφαιρέστε τους φακούς σας , παρατηρείστε τα μάτια σας για τυχόν ερεθισμό ή κοκκινίλα και συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας για να δοκιμάσετε φακούς επαφής που σας επιτρέπουν να κοιμάστε με αυτούς.