Όταν επισκεπτόμαστε τον οφθαλμίατρο το πιθανότερο είναι να μας έχει δώσει κάποια κολλύρια ή αλοιφές. Είμαστε σίγουροι ότι ξέρουμε τον τρόπο που τα βάζουμε στο μάτι;
Το πρώτο που κάνουμε είναι να κουνήσουμε ελαφρά το μπουκάλι ώστε να ανακατευθεί το περιεχόμενο για να διαλυθεί τυχόν ίζημα.
Για να δράσει το φάρμακο που περιέχεται στις σταγόνες πρέπει να μπει μέσα στο κόλπωμα (σαν θήκη) που σχηματίζει το κάτω βλέφαρο ώστε να απορροφηθεί από τα αγγεία. Το να πέσουν έξω από το μάτι στο δέρμα του ματιού ή στις βλεφαρίδες δε θα χρησιμεύσουν σε τίποτα αφού δεν απορροφώνται από το ….δέρμα.
Αφού πέσει η σταγόνα καλό είναι να παραμείνει το μάτι κλειστό για ένα περίπου λεπτό ώστε να απορροφηθεί γρηγορότερα η σταγόνα.
Αν βάζετε περισσότερα από ένα κολλύρια και οι ώρες εφαρμογής τους συμπίπτουν, καλό είναι να περιμένετε 20 λεπτά πριν τη χορήγηση του επόμενου κολλυρίου. Σε αντίθετη περίπτωση η άμεση εφαρμογή του ενός μετά το άλλο, «ξεπλένει» το προηγούμενο πριν αυτό προλάβει να απορροφηθεί.
Για να μη καταπιείτε ποσότητα του κολλυρίου καλό είναι να πιέσετε το τμήμα που βρίσκεται ανάμεσα στη βάση της μύτης και του ματιού με το δάχτυλό σας ώστε να μη μπαίνει στην αποχετευτική οδό των δακρύων.
Το να ρίχνετε περισσότερες από μία σταγόνα δεν έχει καλλίτερα αποτελέσματα. Το μάτι έχει την ικανότητα να κρατά μία περίπου σταγόνα στο κόλπωμα. Οι περισσότερες σταγόνες θα ξεχειλίσουν από το μάτι και θα τρέξουν στο μάγουλο.