Πρόσθια ραγοειδίτιδα (ιριδοκυκλίτιδα)
Οι ιριδοκυκλίτιδες είναι τις περισσότερες φορές ιδιοπαθείς, δηλ. δεν ανευρίσκεται η αιτία που τις προκαλεί. Μπορεί όμως και να συνοδεύουν άλλες οφθαλμικές ή συστηματικές παθήσεις.
Πρόσθια ραγοειδίτιδα μπορεί να ακολουθήσει έναν τραυματισμό ή μια χειρουργική επέμβαση, ενώ αρκετά συχνό αίτιο είναι και οι λοιμώξεις του οφθαλμού.
Συστηματικά νοσήματα, όπως αρθρίτιδες, κολίτιδες αλλά και η φυματίωση, η σύφιλη και η σαρκοείδωση, μπορούν να είναι αίτια ιριδοκυκλίτιδας.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φωτοφοβία, πόνο, δακρύρροια και ερυθρότα.
Η ιριδοκυκλίτιδες μπορεί να είναι οξείες ή χρόνιες, μονόπλευρες ή αμφοτερόπλευρες, ενώ αρκετά συχνά υποτροπιάζουν.
Οι περισσότερες περιπτώσεις απαντούν καλά στη θεραπεία με τοπικά στεροειδή και μυδριατικά κολλύρια. Αν η νόσος μεταπέσει σε πιο βαριά μορφή, μπορούν να εμφανιστούν επιπλοκές, όπως γλαύκωμα, καταρράκτης και οίδημα της ωχράς.
Οπίσθια ραγοειδίτιδα
Πρόκειται για φλεγμονή του χοριοειδούς, του οπίσθιου δηλαδή τμήματος του ραγοειδούς χιτώνα. Όπως και η πρόσθια ραγοειδίτιδα μπορεί να είναι μεμονωμένη διαταραχή, ή να αποτελεί μέρος μιας συστηματικής νόσου.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μυιοψίες και θόλωση της όρασης (λόγω της ύπαρξης φλεγμονωδών στοιχείων στο υαλώδες του ματιού). Συνήθως δεν υπάρχει πόνος, ούτε ερυθρότητα εξωτερικά στο μάτι.
Προκειμένου να προσδιοριστεί το ακριβές αίτιο, πρέπει να γίνει μια σειρά εξετάσεων, όπως η φλουοραγγειογραφία, αλλά και εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και ακτινογραφία θώρακος.
Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο, αλλά συνήθως περιλαμβάνει και τη χρήση στεροειδών τοπικά ή συστηματικά.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΕΡΑΤΙΤΙΣ
Κερατίτις είναι η φλεγμονή του κερατοειδούς δηλαδή του πρόσθιου διαφανούς χιτώνα του ματιού.
Φλεγμονές του κερατοειδούς μπορεί να προκληθούν από διάφορα αίτια, λοιμώδη ή μη.
Το βασικό πρόβλημα με τις φλεγμονές του κερατοειδούς είναι ότι κατά την αποδρομή της λοίμωξης μπορεί να προκληθεί αγγείωση και η ουλοποίηση, που οδηγούν σε απώλεια της διαφάνειάς του ή και στη δημιουργία αστιγματισμού, με αποτέλεσμα τη σοβαρή μείωση της όρασης του ασθενούς.
Τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν κερατίτιδα είναι οι ιοί, τα βακτήρια αλλά και ο έρπης. Η τελευταία αιτία μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον κερατοειδή επειδή μπορεί να υποτροπιάσει.
Πιο σοβαρές αλλά και πιο σπάνιες είναι οι μολύνσεις που προκαλούν η ακανθαμοιβάδα αλλά και οι μύκητες που συνήθως εμφανίζονται μετά από κακή χρήση φακών επαφής.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με το αίτιο που προκαλεί τη κερατίτιδα. Στις ιογενείς κερατίτιδες δίνουμε κορτιζονούχα κολλύρια ενώ στις μικροβιακές αντιβιοτικά κολλύρια. Στις ερπητικές σκευάσματα που περιέχουν αντιικούς παράγοντες. Στις κερατίτιδες από ακανθαμοιβάδα και στις μυκητιασικές πιο εξειδικευμένες θεραπείες.
Οι μικροβιακές λοιμώξεις και τα έλκη του κερατοειδούς αποτελούν επείγουσες καταστάσεις, για τις οποίες απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο και εντατική θεραπεία.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ
Η καθαριότητα των χεριών μας είναι επιβεβλημένη. Ιδιαίτερη επίσης προσοχή πρέπει να δίνεται όταν πέφτει η άμυνα του οργανισμού(ερπητική). Όταν εκτελούμε εργασίες στην ύπαιθρο πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας των ματιών(μυκητιασική).
Ιδιαίτερα κινδυνεύουν οι χρήστες φακών επαφής που δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής στη φύλαξη, χρήση και απολύμανση των φακών τους. Η χρήση νερού βρύσης ή μολυσμένων διαλυμάτων για τον καθαρισμό των φακών, το μπάνιο ή η κολύμβηση με φακούς επαφής κλπ. προδιαθέτουν για την ανάπτυξη μιας τέτοιας λοίμωξης, που αν και σπάνια είναι εξαιρετικά σοβαρή.
ΕΝΔΟΦΘΑΛΜΙΤΙΣ
Η ενδοφθαλμίτις είναι μια πολύ σοβαρή φλεγμονή του υαλώδους του ματιού συνήθως μικροβιακής αιτιολογίας. Μπορεί να είναι επιπλοκή εγχειρήσεων του ματιού ή να οφείλεται σε ανοσοκαταστολή ολόκληρου του οργανισμού.
Η θεραπεία γίνεται με συνδυασμό αντιβιοτικών τοπικών σταγόνων και ενδοβόλβιων αντιβιοτικών ενέσεων ανάλογα με το αίτιο. Η αποτυχία αυτής της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει και σε εξόρυξη του ματιού.