Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντώνης Παπαντωνίου, Χειρούργος Οφθαλμίατρος, κοντά σε κάθε σας ανάγκη

Για Ραντεβού

210 483 5042 - 6944 414777

Ιατρείο Πειραιάς

Αγ.Ελευθερίου 46 - Καμίνια

Στείλτε μας μήνυμα

Ωρες γραφείου

9:30-12:30 και 5-8:30 μ.μ.

Τι είναι το γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι μια πάθηση που οδηγεί στην απώλεια της όρασης απροειδοποίητα. Στα πρώτα στάδια της νόσου συνήθως δεν υπάρχουν  συμπτώματα και τα οποία γίνονται αντιληπτά από τον ασθενή όταν η νόσος έχει προχωρήσει Πολλοί  άνθρωποι που έχουν γλαύκωμα μπορεί να μην γνωρίζουν ότι νοσούν. Η απώλεια της όρασης προκαλείται από βλάβη στο οπτικό νεύρο. Το οπτικό νεύρο παίζει το ρόλο ηλεκτρικού καλωδίου και είναι υπεύθυνο για την μεταφορά εικόνων από το μάτι στον εγκέφαλο.

Όσον αφορά στη θεραπεία τόσο η φαρμακευτική θεραπεία όσο και η χειρουργική μπορούν να επιβραδύνουν ή να αποτρέψουν απώλεια της όρασης. Η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται μεταξύ, άλλων παραγόντων, από τον τύπο του γλαυκώματος. Ο εντοπισμός της νόσου στα αρχικά στάδια με την κατά καιρούς μέτρηση της πίεσης του ματιού(ενδοφθάλμιας πίεσης) από τον οφθαλμίατρο είναι ουσιαστικής σημασίας

Παρόλο που η ενδοφθάλμια πίεση είναι ξεκάθαρα ένας παράγοντας κινδύνου, πλέον γνωρίζουμε ότι πρέπει να υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες, διότι και άτομα με «φυσιολογικά» επίπεδα πίεσης μπορεί να υποστούν απώλεια όρασης, λόγω του γλαυκώματος.

Το γλαύκωμα των ενηλίκων χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

Α. το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας και

Β. το γλαύκωμα κλειστής γωνίας.

Ποιοι πάσχουν από γλαύκωμα;

Ο καθένας κινδυνεύει από τη νόσο του γλαυκώματος. Ωστόσο, ορισμένες ομάδες ατόμων διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από άλλες. Αυτά είναι οι ηλικιωμένοι, όσοι κάνουν χρήση κορτιζόνης και όσοι έχουν ιστορικό γλαυκώματος στην οικογένεια. 

ΤΟ ΜΑΤΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ  ΓΛΑΥΚΩΜΑ

Στους περισσότερους τύπους γλαυκώματος, το αποχετευτικό σύστημα του ματιού «φράζει», έτσι το ενδοφθάλμιο υγρό δεν μπορεί να διοχετευθεί και προκαλείται αύξηση της πίεσης εντός του οφθαλμού. Η υψηλή πίεση προκαλεί βλάβη στο ευαίσθητο οπτικό νεύρο και έχει ως συνέπεια την απώλεια όρασης.

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Η πρώιμη ανίχνευση, μέσω τακτικού και πλήρους οφθαλμολογικού ελέγχου, είναι το κλειδί για την προστασία της όρασης από βλάβη που μπορεί να της προκαλέσει το γλαύκωμα. Είναι σημαντικό να εξετάζονται συχνά τα μάτια σας. Οι πέντε συνηθέστερες εξετάσεις  που κάνουμε είναι η τονομέτρηση, η οφθαλμοσκόπηση, η περιμετρία, η γωνιοσκοπία και η παχυμετρία

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΛΑΥΚΩΜΑΤΟΣ       

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα στο γλαύκωμα είναι  πολύ αποτελεσματικά στο να ελέγχουν την ενδοφθάλμια πίεση και οι περισσότεροι ασθενείς ρυθμίζονται απλά με την καθημερινή χρήση ενός ή περισσότερων κολλυρίων, μία ή δύο φορές την ημέρα.

Όμως και τα κολλύρια που ρίχνουμε στα μάτια μας έχουν συγκεκριμένες ενδείξεις, αντενδείξεις και παρενέργειες που σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους ασθενείς με συνέπεια και υπευθυνότητα.

Παρότι αυτά τα φάρμακα χορηγούνται τοπικά στο μάτι, απορροφώνται γρήγορα από την κυκλοφορία έχοντας τελικά και συστηματική δράση, επηρεάζοντας δυνητικά όλα τα όργανα του ανθρωπίνου σώματος. Ο γιατρός πάντα λαμβάνει υπόψη του άλλα προβλήματα υγείας που πιθανώς να υπάρχουν (καρδιακή ανεπάρκεια, άσθμα κ.α.), ώστε να συνταγογραφήσει μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή.

Αν με τη φαρμακευτική θεραπεία δε ρυθμίζεται η ενδοφθάλμια πίεση προχωράμε στη θεραπεία με  LASER. Συχνότερη μέθοδος είναι Argon Laser Trabelucoplasty (ALT).

Η τελευταία μέθοδος αντιμετώπισης αν με τις δύο προηγούμενες δε ρυθμίζεται η πίεση είναι η χειρουργική θεραπεία με τη μέθοδο της τραμπεκουλεκτομής όπου δημιουργούμε μία νέα οδό αποχέτευσης του υγρού του ματιού. 

Στο οξύ γλαύκωμα (όπου η γωνία είναι κλειστή) ένα ειδικό Laser χρησιμοποιείται για να ανοίξει μια οπή στην ίριδα από την οποία θα εξέρχεται το υδατοειδές υγρό, με αποτέλεσμα την άμεση ελάττωση της πίεσης.

design by N3T